Huiswerkbegeleiding voor kinderen in het Voortgezet Onderwijs

Waarom, wie, wat en waar huiswerkbegeleiding?

Huiswerkbegeleiding zorgt voor structuur en een betere planning

 

Als werkende ouders bent u niet altijd in de gelegenheid om uw kind te helpen met het maken van huiswerk. Met huiswerkbegeleiding neemt het huiswerkinstituut het toezicht over en heeft u een zorg minder. Huiswerkbegeleiding is er voor kinderen die moeite hebben met het maken van huiswerk. De juiste leermethode of structuur ontbreekt nog bij uw zoon of dochter en de school kan uw kind onvoldoende begeleiding bieden. Een huiswerkinstituut begeleidt en helpt uw kind met het maken van huiswerk.

Daarnaast zorgt huiswerkbegeleiding voor structuur, discipline en planning en wordt het leerproces van uw kind op verschillende manieren gestimuleerd. Zo weet uw kind precies waar hij of zij aan toe is. Naast huiswerkbegeleiding kan een huiswerkinstituut ook ondersteunende diensten leveren, zoals bijles of examentraining.

Waarmee kan een huiswerkinstituut uw kind helpen?

 • Structuur aanbrengen door samen door het te huiswerk en de toetsen heen te lopen
 • Opstellen van een planning voor het huiswerk en de toetsen (al dan niet met behulp van een digitaal leerling volgsysteem)
 • Bespreken hoe toetsen en overhoringen goed voorbereid kunnen worden
 • Samen door de moeilijke stof heen lopen
 • Beantwoorden van vragen en overhoren van de lesstof

Huiswerkbegeleiding niet alleen voor vmbo’ers, maar ook voor havo, vwo en gymnasium leerlingen

 

Het maakt niet uit of uw kind in het laatste jaar van het vmbo zit. Of als brugpieper komt kijken in het eerste jaar van de mavo, havo of gymnasium, huiswerkbegeleiding is er voor iedereen! Wanneer uw kind school- en  of leerproblemen heeft, zijn deze vaak te herleiden tot het niet voldoende voorbereiden van huiswerk. Dit kan worden veroorzaakt doordat jongeren moeite hebben met het plannen van huiswerk. Een andere oorzaak kan zijn dat het uw kind ontbreekt aan zelfdiscipline of dat hij of zij snel afgeleid is.

Er zijn tevens leerlingen die onderpresteren. Dit betekent dat ze wel goed kunnen leren, maar het niet nodig vinden om huiswerk te maken. Door structureel huiswerk niet goed voor te bereiden kan er een leerachterstand ontstaan. Huiswerkinstituten begeleiden leerlingen met het maken en plannen van hun huiswerk.

Huiswerkbegeleiding is dus uitermate geschikt voor jongeren die:

 • Discussie hebben met hun ouders over het maken van huiswerk
 • Snel afgeleid zijn
 • Een verkeerde aanpak hebben
 • Behoefte hebben aan structuur
 • Niet goed kunnen of willen plannen
 • Niet gemotiveerd zijn
 • Onderpresteren

Wat kost huiswerkbegeleiding per dag of maand?

 

De tarieven voor huiswerkbegeleiding variëren sterk. Het loont dus om via deze website de verschillende huiswerkinstituten met elkaar te vergelijken. De kosten per maand zijn afhankelijk van hoe vaak de leerling het huiswerkinstituut bezoekt. Als u kijkt naar wat een huiswerkinstituut per dagdeel rekent, moet u uitgaan van tussen de EUR 20,- en EUR 40,- per dagdeel. Bij eigenlijk alle huiswerkinstituten geldt hoe meer dagen uw kind aanwezig is, hoe goedkoper de huiswerkbegeleiding per uur wordt.

Let op!

 • Let bij het vergelijk op over hoeveel maanden het huiswerkinstituut een factuur stuurt. Sommige huiswerkinstituten sturen over 10 maanden een factuur waar andere huiswerkinstituten over 11 maanden een factuur verstuurt. Dit kan onopgemerkt zorgen voor een  van 10% in kosten.
 • Voor huiswerkinstituten geldt een BTW vrijstelling, dit betekent dat er geen BTW berekend mag worden over de geleverde diensten.

Waar vind ik Huiswerkbegeleiding?

 

Ongeveer 10% van alle leerlingen maakt gebruik van huiswerkbegeleiding. Bij de vraag welk huiswerkinstituut geschikt is voor uw kind kunt u naar een aantal belangrijke punten kijken bij het vergelijk. Hierbij kunt u zich afvragen of de huiswerkbegeleiding bij school (indien mogelijk), bij u thuis of op een andere locatie mag plaats vinden. Reistijd kan dus belangrijk criterium zijn bij de keuze van een geschikt huiswerkinstituut. Via deze link kunt u op basis van adres of locatie op een huiswerkinstituut bij u in de buurt zoeken, maar u kunt ook zoeken op bijvoorbeeld het adres van de school. Op de overzichtskaart ziet u alle mogelijkheden voor huiswerkbegeleiding bij u in de buurt.

Bij het maken van een keuze voor een huiswerkinstituut kan er gekeken worden naar de grootte van het huiswerkinstituut. Er zijn grote en kleinschalige instituten. Er kan tevens naar de groepsgrootte gekeken worden. Vindt u het belangrijk dat uw kind 1 op 1 aandacht krijgt, of is een groep juist beter voor uw kind.

Wij raden u aan om een intake gesprek in te plannen, om zo kennis te maken met de begeleiders en te kijken of dit past bij uw zoon of dochter. Daarnaast kunt u dan uiteraard specifieke vragen stellen. Het kan ook interessant zijn om op een druk tijdstip langs het huiswerkinstituut te gaan en te kijken hoe het er aan toe gaat.

Huiswerkbegeleiding bedrijven in Nederland »

Vind Huiswerkbegeleiding op plaats, postcode of adres!