Tips huiswerk begeleiding
Examentraining, Huiswerkbegeleiding, Overheid & wetgeving

TIEN HUISWERK TIPS VOOR OUDERS

Hoe vaak helpt u uw kinderen met het maken huiswerk? Uit onderzoek blijkt dat een actieve bijdrage van de ouders resulteert in het beter presteren van uw kind op school. Door op een actieve manier uw kind te helpen met huiswerk laat u uw kind zien dat huiswerk maken erg belangrijk is. Uiteraard is het niet nodig om al het huiswerk samen te maken. U kunt ze bijvoorbeeld helpen met vakken waar uw kind moeite mee heeft of met het organiseren en plannen van het huiswerk. Hieronder hebben wij 10 tips voor u!

Huiswerk tips:

  1. Laat uw kind op vaste tijdstippen het huiswerk maken. Het ene kind presteert beter ‘s middags en het andere kind presteert beter ‘s avonds. Belangrijk is dat het kind een vast schema hanteert.
  2. Zorg voor een goed ingerichte werkplek voor uw kind. Zorg dat er voldoende middelen zijn om het huiswerk goed te kunnen maken. Denk hierbij aan pennen, papier, rekenmachine, geodriehoek, lineaal enz.
  3. Ga naar ouderavonden op school en ontmoet de leraar van uw kind. Vraag hier hoe het huiswerk beleid van de school er uit ziet en hoe u volgens de school hierbij een rol kunt innemen.
  4. Help uw kind met het maken van een planning. Wanneer uw kind een drukke periode heeft op school, stel samen een rooster op. Neem bij het opstellen van het rooster ook pauzes op.  Een goed uitgangspunt is om elk uur 10 minuten pauze op te nemen.
  5. Probeer afleiding te voorkomen. Dit betekent dat bijvoorbeeld de drempel om televisie te kijken of op de telefoon te spelen niet te gemakkelijk gemaakt moet worden.
  6. Zorg er voor dat uw kinderen zelf het huiswerk maken. Kinderen moeten leren om voor zich zelf te denken en mogen hierbij fouten maken. Je mag uw kinderen richting geven, maar het kind moet het zelf doen.
  7. Motiveer en moedig uw kind aan. Geef je kinderen aan dat je ze graag wilt helpen wanneer ze er niet uitkomen. Vraag uw kind hoe de proefwerken en examens zijn verlopen en moedig ze aan.
  8. Geef het goede voorbeeld aan uw kinderen. Kinderen volgen liever dan dat ze jouw advies aannemen. Zien uw kinderen u thuis werken of lezen?
  9. Loof uw kind bij goede resultaten. Hang bijvoorbeeld een goede uitslag op het prikbord of de koelkast.

Helpen bovenstaande tips niet? Wellicht is er iets anders aan de hand. Heeft uw kind moeite met lezen en heeft uw kind een bril nodig. Of heeft hij meer structuur nodig. Huiswerkbegeleiding door een professioneel huiswerkinstituut kan uw kind hierbij helpen. Heeft uw kind meer hulp nodig bij een specifiek vak, dan kan bijles uw kind hierbij helpen.

Over de auteur

Artikelen